Publikáció

Warmalize – gázzal fűtött forróruha

Új, energiahatékony és környezetbarát gázfűtő-berendezést fejlesztett ki az mDurance Kft. A Warmalize egy személy melegítésére alkalmas, kisméretű, folyadékkeringetéssel működő berendezés, amelyhez speciális fűtőruhát – dzsekit és overallt – lehet csatlakoztatni.

A kutatási projekt célja egy olyan gázégéstér kifejlesztése volt, amely üzembiztosan működik különböző – akár szélsőséges – felhasználási körülmények között, energiafogyasztása és fűtőteljesítménye személyi fűtésre megfelelő.

Először a hőmérséklet- és gázvezérlési rendszert, illetve a paraméterezés alapján a mágnes-tengelykapcsolású szivattyú, tágulási tartály, szűrők és a ruházat gyorscsatlakozását terveztük meg. Elkészült a mobil gázfűtő berendezés speciális égésterének terve, kiszámoltuk a hőteljesítményt, és legyártottuk az első funkcionális modellt, amely a gázégéstér hőfokszabályzó rendszerét és biztonsági leállítását is kidolgozta.

Ezután a felhasználási igényekre optimalizált formatervvel újabb modellek készültek el. Ezek tesztelése során vizsgáltuk a készülékek működését valós és szélsőséges körülmények között. A kapott eredmények és mérések alapján megtörtént a készülék vezérlésbeállítása. Majd a modellek használhatósági szempontjai alapján folytatódtak a tesztek: mennyire könnyen kezelhető, megfelelően hordozható-e, leadja-e a kívánt hőteljesítményt. A kapott eredmények alapján véglegesítettük a technológiát, elkészültek a gáztöltőrendszer- és fűtőruhatervek.

Kidolgoztuk a fűtőruha-vezérlő szoftvert, amely a gázfűtéses folyadékkeringetést irányítja. A készülék akkor kezd el gyújtani, ha a gáz hőmérséklete elérte a 20 Celsius-fokot. A folyadék áramlását 36 °C-on (testhőmérsékleten) indítja el a szivattyú. Amikor a folyadék eléri a beállított a hőmérsékletet, akkor a szoftver leveszi a fűtést, vészhelyzet esetén pedig 55 °C-on kikapcsolja a lángot.
A tervek alapján megvalósultak a működő prototípusok: dzseki és overall. A projekt célkitűzésében eredetileg szerepelt egy mentőtakaró is. Erről azonban lemondtunk, mert a kutatás első szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy túl nagy a hővesztesége, a felfűtése az általunk kifejleszteni kívánt technológiával hatékonyan nem oldható meg.

A technológia kifejlesztésében megbízásunk alapján más cégek is részt vettek:

 • A tervezési fázisban a HDH-Mérnök Kft. dolgozta ki a felületi görbe algoritmusának kifejlesztését, a hiszterézis-kalkulációt és a hőfokszabályozást, a későbbiekben a gázvezérlés fejlesztését, a folyadékszivattyú tervezését, kivitelezését és a nagynyomású tartály terveit.
 • Az ORION-INTER Magyarország Kft. a gázégéstér és a hőfokszabályozás kifejlesztésében működött közre.
 • A Molekula Alapítványnak köszönhetjük a testhőmérséklet-változást kísérő kognitív, motoros és biometrikus változásokról készített nélkülözhetetlen tanulmányt.
 • A gázfűtő prototípusának összeszerelését a Corn Oil Press Kft végezte.
 • A fűtőruha gázfűtésének vezérlőszoftverét a SzondaPhone Kft. fejlesztette ki, és az Architechnik Kft. tesztelte.
 • A fűtődzseki és overall terveit és kivitelezését a Silicon Dreams Kft készítette el.
 • A megvalósult személyi fűtéstechnológiának a lelke egy hordozható, kültérben használható gázfűtő-berendezés, amely energiahatékony és környezetbarát.

Jellemzői:

 • –30oC hőmérsékletig és 50km/h szélerősségig működik
 • súlya 1kg
 • pozíciófüggetlen és viharbiztos (esőtől-széltől védett égéstér)
 • könnyen kezelhető
 • üzemideje legalább 1 óra
 • gáztartálya akár otthon is újratölthető
 • speciális fűtőruhához (dzsekihez, overallhoz) csatlakoztatható
 • infúziófűtésre is alkalmas

A Warmalize kitűnő választás motorkerékpározáshoz, hideg időjárásban, terepen, de melegen ajánljuk hűtőházi vagy nagy légterű, fűtetlen csarnokokban végzett munkákhoz is. Szélben, esőben, hóban fűti a saját hordozható kandallója – a Warmalize!

Kapcsolat

mDurance Labor Terhelésélettani Kft.

mdurance-logo